Жири є невід'ємною частиною нашої їжі і є важливими для нормального функціонування організму. Однак не всі жири однаково корисні. Надлишок неправильних жирів у раціоні може призвести до різних захворювань, тоді як правильні жири відіграють важливу роль у підтримці здоров'я.

Важливо вибирати правильні та корисні жири для свого раціону. Насичені жири, що містяться у тваринних продуктах та деяких рослинних оліях, можуть підвищити рівень холестерину та ризикувати розвитком серцево-судинних захворювань. Тому рекомендується обмежувати споживання жирів. Корисніше включати в раціон ненасичені жири, такі як оливкова олія, арахісова олія, авокадо, горіхи та насіння. Ці жири сприятливо впливають на здоров'я серця та судин, а також на обмін речовин.

Багато хто також цікавиться, який тип жиру є найкращим для приготування їжі або смаження. Насичені жири, які в основному містяться в м'ясі та жирних молочних продуктах, мають високу термостабільність і можуть безпечно використовуватися для смаження. Однак, для повсякденного використання краще віддавати перевагу ненасиченим жирам, таким як рапсова олія, соняшникова олія або оливкова олія, які більш корисні для здоров'я.

Які жири мають бути в раціоні
Тип жируПриклади продуктівКорисні властивостіРекомендації щодо вживання
Насичені жириОлія кокосуПідвищення рівня хорошого холестерину, зміцнення кісток, покращення когнітивних функційНе вживати у великих кількостях, замінити більш корисними жирами
Мононенасичені жириОливкова оліяПідвищення рівня хорошого холестерину, зниження рівня поганого холестерину, покращення серцево-судинної системиВживати у помірних кількостях замість насичених жирів
Поліненасичені жири (Омега-3)ЛососьЗниження ризику серцево-судинних захворювань, покращення роботи мозку, зниження запаленняВживати регулярно, наприклад, двічі на тиждень
Поліненасичені жири (Омега-6)Соняшникова оліяПідтримка здоров'я шкіри, покращення функцій нервової системи, зниження запаленняВживати з обережністю, необхідно дотримуватися балансу між Омега-3 і Омега-6 жирами
ТрансжириШвидкі продукти харчуванняПідвищення рівня поганого холестерину, збільшення ризику серцево-судинних захворюваньУникати вживання, замінити більш корисними жирами

Ненасичені кислоти містяться в олії: соняшниковому, оливковому, арахісовому, соєвому, реп'яховому. Ці жири є найкориснішими – вони легше засвоюються, менше накопичуються. Але ненасичені транс-жири вважаються особливо шкідливими для організму – вони містяться в маргарині, чіпсах, картопля фрі, попкорні і т.11 лист. 2018 р.

Які корисні жири потрібно їсти?

перелік корисних жирів, які можна і потрібно включати до щоденного раціону:

  • Свиняче сало. Містить мононенасичені (66,9 г) та поліненасичені (21,8 г) жири. …
  • Жовток курячі яйця. …
  • Лосось, тунець, скумбрія, форель та інша жирна риба. …
  • Авокадо. …
  • Оливки. …
  • Кедрові, волоські та інші горіхи. …
  • Рослинні олії. …
  • Червона ікра.

Які жири треба виключити із раціону?

Які жири потрібно повністю виключити з раціону при схудненні

  • Вершкове масло
  • Сало
  • Ковбасні вироби
  • Будь-яка страва, приготована на використаній олії
  • Маргарини та спреди
  • Випічка та кондитерські вироби з олією у складі
  • Продукти з позначкою "частково гідрогенізований".

Які жири шкідливі для організму?

Трансжири – Найбільш шкідливий вид жирів. Як і насичені жири, вони можуть підвищувати ризик серцево-судинних захворювань, інфарктів і, навіть деяких видів раку, наприклад, колоректального раку і раку грудей. Більшість трансжирів є гідрогенізованими.

Де брати жири на ПП?

Головні джерела ненасичених жирів риба, олія, горіхи, насіння, гіркий шоколад та авокадо. Тепер можна уважно придивитися до кожного пункту. Горіхи – це джерело ненасичених кислот, їх склад також багатий вітамінами, клітковиною, білком.

By admin