Приготування холодця – це майстерність, яка потребує точних пропорцій та уважності. Одним з головних компонентів цієї страви є вода, яка надає холодцю бажаної консистенції та смаку. Але скільки води потрібно додати варіант вагою 3 кг м'яса?
Встановити точне співвідношення м'яса та води в холодці дуже важливо, щоб досягти бажаної консистенції бульйону та одночасно зберегти м'ясо смачним та соковитим. Адже м'ясо, приготовлене за правилами, має бути добре просочене смаком бульйону і не стати сухим після довгого варіння.
За досвідом кухарів рекомендується додавати до ваги м'яса вдвічі більше води. Тобто, готуючи холодець із 3 кг м'яса, необхідно використовувати приблизно 6 літрів води. Таке співвідношення дозволяє досягти ідеальної консистенції холодця та наситити м'ясо ароматним бульйоном.
Кількість м'яса (кг) | Кількість води (л) | |||
---|---|---|---|---|
М'ясо яловиче | М'ясо свинина | М'ясо курка | М'ясо риба | |
1 | 2.5 | 2.2 | 3 | 1.5 |
2 | 5 | 4.4 | 6 | 3 |
3 | 7.5 | 6.6 | 9 | 4.5 |
Ідеальним співвідношенням води та м'яса для приготування колодець вважається 3:1. Тобто треба взяти три літри води на 1 кілограм м'яса.
Скільки води на 2 кг м'яса для холодця?
Посуд для варіння холодця беремо велику, не менше 5 л, щоб у неї вільно, але щільно помістилися частини кінцівок, кістки та шматки м'яса. Співвідношення інгредієнтів має бути 1 до 2, тобто на 1 кг м'ясних продуктів треба взяти 2 л води.
Як правильно розрахувати кількість води для холодця?
Процес варіння При цьому дуже важливо правильно розрахувати кількість води: вона має покривати м'ясо на 2 см. Надалі не рекомендується додавати або зменшувати воду.Під час варіння холодець не заважають, проте необхідно постійно знімати пінку з поверхні води – інакше ваш холодець не буде прозорим.
Скільки солі на 1 л води для холодця?
Загальне правило – трохи солі (на літр бульйону 0,5 чайної ложки) слід додати на початку варіння – і досолити до смаку в кінці варіння. Трохи солі додати спочатку, щоб точно холодець не був прісним. Холодець при варінні википає і концентрація солі збільшується.