Пекар, тістороб, формувальник тіста, машиніст тістообробних машин
Пекар — важлива та потрібна професія. Ця професія завжди була і залишається почесною в нашому суспільстві. Без хліба немає життя! І пекарі пишаються тим, що результат їх праці — теплий, ароматний, рум'яний. Пекарі працюють на різних підприємствах хлібопекарської промисловості: хлібозаводах, в пекарнях, а також на підприємствах громадського харчування, що мають цехи по випічці хлібобулочних виробів. Ця професія поширена по всієї території регіону, як у місті, так і в селах.
Робоче місце пекаря – це потокова комплексно-механізована лінія: включає тестомісилки, ділильні, формувальні, тістозакаточні машини, пекарні камери, спеціальний стіл, печі.
Пекар повинен уміти:
- розрізняти безліч хлібобулочних виробів в різних стадіях їх растійкі і випічки;
- забезпечувати виконання завдання за якістю, кількістю і асортиментом, розраховувати кількість сировини і норми виходу продукції;
- готувати до замішування борошно та інші компоненти;
- замішувати опару і тісто на машинах тестомісилок;
- визначати готовність тіста до випічки;
- формувати із різних видів тіста заготівки, складати їх на листи, лопати, касети і відправляти їх пекти.
Пекар повинен знати:
- устаткування, принцип роботи і правила експлуатації всіх машин і пекарних камер;
- технологічний процес виробництва хлібобулочних і кондитерських виробів;
- параметри температурного і парового режимів випічки;
- рецептуру отримання різних видів тіста;
- методи визначення готовності тіста до випічки;
- способи визначення якості сировини, напівфабрикатів і готової продукції;
- стандарти і технічні умови на всі гатунки хлібобулочних виробів;
- мікробіологію, основи гігієни і виробничої санітарії;
- правила безпеки праці;
Пекарем можуть працювати як юнаки, так і дівчата.