Харчове отруєння – неприємний стан, який виникає після вживання зараженої їжі. Часто мікроорганізми та токсини, потрапляючи в їжу, можуть спричинити серйозні проблеми зі здоров'ям. Які продукти можуть стати провокуючим фактором для розвитку харчового отруєння?

Одним з найпоширеніших і найнебезпечніших джерел харчового отруєння є птах і м'ясо. Недостатня переробка та смаження м'ясних продуктів може спричинити розмноження бактерій, таких як сальмонела та коліформи, що у свою чергу призводить до харчового отруєння. Кури, качки, індички та інші птахи можуть бути джерелами інфекцій, якщо правил гігієни та температурного режиму не дотримуються.

Овочі та фрукти – смак кому не влізе, але прихована небезпека може критися в них. Вся справа в тому, що ці продукти можуть бути заражені мікроорганізмами, які стають особливо активними, коли овочі та фрукти зберігаються неправильно, або коли не дотримуються належних правил гігієни при їх приготуванні. Бактерії, такі як сальмонела, листерії та ешерихії, можуть викликати серйозні захворювання, якщо потрапляють до людського організму через овочі та фрукти.

Якою їжею легко отруїтися
ЇжаСимптоми отруєнняЗапобіжні заходи
Сирі яйцяНудота, блювання, діареяВикористовувати лише свіжі яйця з надійних джерел, утриматися від вживання сирих яєць
Сирі молюски та устриціНудота, блювання, кишкові розладиПриготувати молюсків до стану, коли вони повністю готові для вживання, не використовувати сирі молюски та устриці
Сирі риба та морепродуктиНудота, блювання, діареяПриготувати рибу та морепродукти до стану, коли вони повністю готові для вживання, не використовувати сиру рибу та морепродукти
Невживана їжаНудота, блювання, діареяУникати вживання їжі, яка виглядає, пахне чи скуштує несвіжо, зберігати продукти в холодильнику, слідкувати за термінами придатності
Погано проварене м'ясоНудота, блювання, діареяПриготувати м'ясо до повної готовності, стежити за температурою при приготуванні м'яса, уникати рожевого та сирого м'яса

Чим із їжі можна отруїтися?

Найнебезпечніші продукти в плані розвитку харчових токсичних отруєнь:

  • молочні продукти;
  • яйця (особливо сирі);
  • м'ясні страви;
  • рибні страви (особливо із сирою рибою);
  • кондитерські вироби із кремом;
  • домашні консерви та соління, маринади;
  • продукти, що швидко псуються, що вимагають зберігання в холоді;

Які продукти найчастіше викликають отруєння?

Найчастіше харчові отруєння відбуваються через молочні продуктівоскільки вони мають обмежений термін придатності. Також спровокувати розлад шлунка може алкоголь. Про це заявив лікар-гастроентеролог Марат Зіннатуллін. «Найчастіше це молочні продуктитому, що вони мають дуже обмежений термін придатності.

Яке найсильніше отруєння?

Отруєння морепродуктами чи рибою вважається одним із найнебезпечніших для життя.

By admin