ξηροφαγία, ксерофагія) – один із суворих ступенів посту, термін у монастирському Уставі, що означає дозвіл на куштування в піст тільки такої їжі рослинного походження, що не піддавалася термічній обробці, неварена їжа, свіжі, сушені або мочені овочі та фрукти (у Типіконі пропонуються, наприклад: …

" Сухоїдіння " – вживання холодної їжі, що не проходила термічну обробку, без додавання рослинної олії. Дозволені хліб, свіжі, сушені й квашені овочі та фрукти, горіхи.

Тобто, дозволені: хліб, вода, сіль (про що особливо сказано в Пісній Тріоді), сирі або квашені овочі, зелень, мед, термічно оброблена їжа рослинного походження без смакових приправ, зокрема й солодощів.

У період сухоїдіння можна їсти всі рослинні продукти, що не зазнали термічної обробки: овочі, фрукти, гриби, горіхи, насіння, мед. Також дозволено їсти хліб, а іноді, за менш суворого дотримання правил, квашені й мариновані овочі та печені фрукти.

By admin